Artikel
13.04.2018

Mad-entreprenøren

Ordet passer meget godt på Jesper Lerche Christensen. Ifølge ordbogen er en entreprenør en innovativ, kreativ person. En iværksætter, opfinder og organisator. Det var der alt sammen brug for, da madentreprenøren rykkede ind i det nye domicil for Danmarks største entreprenørvirksomhed, Per Aarsleff i Aarhus. Her kunne de knap 400 medarbejdere for første gang lade madpakken blive hjemme – frokoststuen var afløst af en kantine. Og whauu for en kantine…

Jesper Lerche Christensen holdt for rødt lys. Der var 12 kilometer tilbage af den daglige 30 kilometer lange cykeltur fra Skanderborg til arbejdspladsen gennem mere end 19 år i det nordlige Aarhus. På det modsatte hjørne var man ved at opstille et byggepladsskilt på den tomme grund, og en idé slog ned i Jesper.

"Der stod 'Per Aarsleff' på skiltet, så samme dag ringede jeg til dem og spurgte, om ikke de fik brug for en køkkenchef, når byggeriet engang stod færdigt. Det havde de ikke tænkt på, men jeg var da velkommen til at komme ind til en snak," fortæller Jesper. "På mødet fik jeg jobbet med det samme – eller rettere: om halvandet år, når bygningen var færdig."

Det blev dog kun til et år, for i den gamle, hæderkronede entreprenørvirksomhed er de vant til at gøre forarbejdet ordentligt. Så de mente, at Jesper skulle ha' mulighed for selv at sætte sit præg på indretningen i det sidste halve år af byggeriet.

Jesper Lerche Christensen

Skræddersyet

"Arkitekterne havde sat rammerne, og der lå et forslag til disposition af køkkenet fra BENT BRANDT – et stort køkken, hvor der allerede var sat plads af til, at der i fremtiden skulle kunne laves mad til 600 medarbejdere," fortæller Jesper. "Men det var jo fantastisk at få mulighed for at tilpasse udstyr og indretning til lige præcis mine idéer. Der skulle ikke tages hensyn til genbrug af gammelt udstyr, for der havde aldrig været noget. I det gamle hovedkontor havde medarbejderne madpakke med hjemmefra."

Nu kan de knap 400 medarbejdere i stedet se frem til en frokostbuffet, som Jesper og hans køkkenteam hver dag varierer med stor faglig stolthed og mad fra alle verdenshjørner. På vej mod det økologiske sølvmærke med stor omtanke for bæredygtighed, fordi ansvarlighed ligger entreprenørvirksomheden meget på sinde.

"Mine medarbejdere har på skift ansvaret for henholdsvis det kolde, det varme, salaterne og al brødet i en uge ad gangen. Det giver variation på buffeten, og vi tager dagens menu op til diskussion hver morgen, for måske har slagteren eller fiskehandleren lige meldt sig med noget specielt," fortæller Jesper, der selv har kunnet sammensætte holdet i køkkenet: en kok, en køkkenleder, en smørrebrødsjomfru, to køkkenassistenter og pt. to vikarer.

Alt det nye

Helt i virksomhedens ånd var køkkenet færdigt før indflytningen, så der var tid til at lære det og hinanden at kende.

"Vi fik en uge sammen, før huset blev taget i brug, så vi kunne sylte, lave marmelader og snakke tingene igennem. Jeg har arbejdet med RATIONAL-ovne i mange år, og er helt fortrolig med processerne og mulighederne for at stege over nat, grille fisk osv. Men RATIONAL VarioCookingCenter var nyt for mig. Det fik min mangeårige sparringspartner fra BENT BRANDT, Claus Helbo, overbevist mig om var et godt alternativ til både en kip-steger og en kipgryde. Og det var godt for 'hun' er superhurtig, går fra 0 til 200°C på 90 sekunder og brænder aldrig på," siger køkkenchefen, der ikke er i tvivl om, at maskinen, der tidligere var kendt som FRIMA, er en 'hun'.

Jesper havde også indflydelse på indretningen af det imponerende kantinerum, hvor specialbyggede buffetmoduler på hjul giver fleksibilitet, når rummet f.eks. bruges til fester og store arrangementer eller til møder for husets mange gæster.

Al service er nyt, og det gamle fra frokoststuen er til rådighed for medarbejdernes private fester. "Jeg var på mange besøg i showroomet hos BENT BRANDT, og vi har sammensat et flot og funktionelt udvalg af både RAK Access- og Figgjo-porcelæn, men også en del melamin til buffeten samt glas fra GlassFORever for at skåne medarbejderne," fortæller Jesper, der i øvrigt kan glæde sig over en meget flot løsning til selvafrydning.

Det solide fundament

Jesper fortryder ikke, at han standsede for rødt lys den dag for mere end to år siden. For ånden i det store, nye kontorhus bærer stadig præg af gamle dyder og ansvarlighed. Civilingeniør Per Aarsleff stiftede forretningseventyret i 1947, hvor han begyndte at grave brunkul. I dag omsætter de i alt 6.200 medarbejdere for næsten en milliard om måneden, og for mange sker det gennem hårdt, fysisk arbejde.

Det gælder bl.a. de 70 medarbejdere på fabrikken, der fremstiller 'strømper' til kloaker få kilometer fra køkkenet. Her nydes der også godt af Jespers visioner, for maden er den samme som den, der serveres på hovedkontoret. Portionerne er bare større.

Lige nu arbejder iværksætteren, opfinderen og organisatoren med et morgenmads-koncept, og virksomheden samarbejder med Skat om at finde en løsning på 'mad med hjem'. Fordi der er forskel på momsreglerne for 'menuer' og for 'rester'.

Og en madentreprenør arbejder selvfølgelig kun på et solidt fundament.