Glas er som udgangspunkt et robust materiale, og de fleste problemer opstår ved forkert håndtering. Så her er nogle gode råd om, hvordan glas skal behandles i det professionelle køkken. Tips om opvask og kampen mod glaspest og idéer til, hvordan du forlænger glassets levetiden – bl.a. gennem gennemtænkt opbevaring.
Men allerførst…
Hvad er glas?
De fleste drikkeglas støbes på maskine af en glohed glasmasse bestående af ca. 75% kvartssand, ca. 15% kalk og ca. 10% soda.
Krystalglas blev tidligere fremstillet med ca. 25% bly i stedet for kalk. Det gav ret tunge glas, som man kunne kende på ’pling’-lyden, når man knipsede på kanten og på det meget klare, rene glas, som gengiver vinens farve helt perfekt. Nu er der grænser for, hvor meget bly, glas må indeholde, men der fremstilles stadig krystalglas med ca. 5% bly.
Men langt de fleste krystalglas fremstilles i dag med kaliumoxid i stedet for bly. Det betyder, at glassene er lettere, men egenskaberne er de samme. Krystalglas er mundblæste og tynde, og det anbefales derfor at vaske og tørre dem i opvaskemaskine i stedet for i hånden.
Opvask
Glas til professionelt brug tåler opvaskemaskine, men tjek at maskinen er korrekt indstillet til hårdheden af det lokale vand. Sørg for, at der er fyldt op med opvaskemiddel, afspændingsmiddel og salt – og sørg for, at doseringen er korrekt.
Fyld kun glas i maskinen. Vend dem med åbningen nedad og sørg for, at de står stabilt med luft omkring sig, så de ikke rammer hinanden under opvasken – det er her, det oftest går galt.
Åbn maskinen så snart, opvasken er færdig, så glassene kan dampe af i et par minutter. Lad dem køle helt af, når du tager dem ud af maskinen og før, du flytter rundt på dem.
Tør forsigtigt glassene af med viskestykker eller en mikrofiberklud. Et tip, hvis det er vinglas: Brug 2 viskestykker – et i hver hånd. Hold fast om glasset på den øverste del, mens du tørrer med viskestykket i den anden hånd. Mange vrider den øverste del og stilken hver sin vej, og så er det ofte, at glasset knækker.
Men du kan også vælge at lade en Nicem glaspudsemaskine give dine glas den perfekte finish. Med kapacitet på 700 glas i timen tørres glassene med varmluft, mens 8 bløde, roterende børster polerer glassene skinnende blanke. Børsterne kan vaskes i vaskemaskine.
Glaspest og kalk på glassene
Er dine glas matte eller mælkehvide efter hyppige opvask, kan der være 2 årsager.
Det kan være glaspest som skyldes, at glasmassen udskiller kiselsyre fordi glasset er vasket op ved for høje temperaturer i længere tid. Du kan ikke gøre noget ved det – det er glassets struktur, der har ændret sig.
Det hvide skær kan også skyldes kalkrester i vandet. Årsagen er for meget opvaskemiddel eller forkert saltbalance i maskinen. Du kan fjerne kalk på glasset ved at lægge det i blød i varmt vand med eddikesyre – 2 dl eddikesyre til 1 liter varmt vand og maskinen kan du rense med citronsyre.
Sikker opbevaring
Har du glas stående fremme, er det meget pladsbesparende at vælge glas, der kan stables – men forsøg ikke at stable glas, der ikke er designet til det.
Sørg for at glas, der står fremme eller hænger i racks, ikke rører ved hinanden.
Har du glas stående på lager, så opbevar dem med åbningen opad. Så risikerer du ikke, at glassene optager lugt fra det underlag, de er placeret på.
Eller endnu bedre: Opbevar dem i det system af kasser, som Cambro har udviklet til sikker, hygiejnisk og pladsbesparende overskuelig opbevaring af vin- og drikkeglas.
Glassene er placeret godt beskyttet i hvert sit rum, og der findes kasser til glas i alle bredder og højder. Kasserne leveres i mange farver, så det er nemt at lave dit eget system, hvor farverne viser hvilket glas, kassen indeholder.
Glas i brug
Det kan lyde som en selvfølgelighed, men pas på når der skænkes op i glassene. Pas på, at flasken ikke rammer glasset, når vinen skænkes eller fadølshanen rører ved ølglasset. Brug en ske af plast – ikke metal – når isterningerne hældes i drinksglasset, som har haft tid til at temperere sig efter opvasken. Sørg til gengæld for opvarmning på forhånd af glas til varme drikke – både fordi glasset kan springe og fordi, at et koldt glas hurtigt afkøler den varme drik.
Og så må glas aldrig bæres i glaskanten eller bruges til at opbevare bestik.
Brudsikre glas
Libbey producerer serierne Gibraltar, Inverness, Endeavor, Brooklyn og Linq, der er flotte, stilrene serier af hærdet drikkeglas, som ikke knuses i små stykker. Glassene henvender sig især eksklusive barer og natklubber og til restauranter, hvor glas der splintres både kan ødelægge maden og skade gæsterne.
Og så har det danske firma glassFORever udviklet et stort antal serier af 100% brudsikre glas i polycarbonat. Sortimentet omfatter glas til både vand, vin, drinks og varme drikke.
Brudsikre glas giver stor sikkerhed på spisesteder, barer og natklubber og vælges også ofte til kantiner, institutioner, skoler og fængsler.
Brudsikre glas har op til 20 gange så lang holdbarhed som almindelige glas, og da glassene vejer væsentligt mindre end almindelige glas, har det en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet.
Glassene tåler opvaskemaskine. Mælkeprodukter kan efterlade kalkrester, hvis ikke glasset vaskes af med varmt sæbevand kort tid efter brug, lige som anis-baserede drikke kan misfarve polycarbonaten