For boblerne og smagens skyld
Der blev produceret vine i den franske provins Champagne allerede i 1400-tallet. Det var munke, der producerede vine til nadveren, og da franske konger blev kronet og døbt i byen Reims i Champagne-distriktet, blev de lette og friske vine introduceret til den europæiske adel. I 1700-tallet var champagne-vine derfor udbredt ved festlige lejligheder i flere europæiske lande.
Det er stadig mest ved festlige lejligheder, propperne springer. Og vi kalder det stadig champagneglas, selv om den oprindelige franske mousserende vin i dag har intern, fransk konkurrence fra Cremant og den italienske Spumante, den tyske Sekt, den spanske Cava og de fremadstormende, internationalt berømmede danske mousserende drue- og frugtvine. Og uanset om indholdet i glasset er den ene eller den anden nationalitet, er der verden over enighed om, hvordan formen på et champagneglas skal være.
Der er 3 muligheder, som alle er på stilk, så varmen fra hånden ikke påvirker det kølige indhold i glasset.
Formen med et slankt glas med rette sider på stilk blev udviklet allerede i 1700-tallet, hvor glas i høj grad afløste datidens bægre af metal og keramik. Også i dag er den slanke form stadig den mest foretrukne, men det var først i det 20. århundrede, at glasset fik sin indadgående bue øverst.
Ved at reducere overfladearealet er glasset med til at holde på både bobler og duft og jo flere bobler, jo mere opleves vinens perlende smag. Og så er masser af opstigende bobler et flot syn.
Det smalle glas er også med til at reducere påvirkningen af den udefrakommende ilt på vinens smag og aroma.
Det fluteformede champagneglas indeholder 15-20 cl og anvendes i øvrigt også til servering af bl.a. specialøl og drinks.
BENT BRANDT har et stort udvalg af fluteformede champagneglas fra nogle af verdens førende glasproducenter – f.eks. Arcoroc, C&S, Libbey, Royal Leerdam, Zens, Stölze samt en udgave i brudsikker glas fra glassFORever.
Legenden siger, at formen på champagneskålen blev modelleret på brystet af den franske dronning Marie Antoinette, meeen… - champagneskålen blev faktisk skabt i England over hundrede år tidligere, i 1663.
Den brede, lave skål med den store åbning har i århundrede været meget populær, og smukt ser det da også ud, når boblerne fylder glasset. Men de stiger hurtigt til vejrs, så vinen bliver flad på kort tid.
En anden problematik er, at det også kan være svært at balancere rundt med en fyldt champagneskål i festligt lag. Så selv om mange holder fast i, at det er ’det rigtige’ champagneglas, bliver champagneskålen med sit indhold på 15-30 cl i dag ofte brugt til mange andre drikke – drinks og flotte coctails f.eks.
Og flotte er de, champagneskålene i BENT BRANDTs sortiment fra bl.a. Arcoroc, C&S, Libbey og Royal Leerdam.
Nogle champagne-kendere mener, at det fluteformede champagneglas ikke giver tilstrækkelig mulighed for at nyde duften af de gyldne dråber. I stedet foretrækkes champagneglas i tulipanform – det vil sige et smalt glas på stilk der i stedet for at indsnævres mod toppen folder sig en smule ud, men ikke så meget, at kulsyren går tabt.
Se selv mulighederne sortimentet af champagneglas hos BENT BRANDT, som bl.a. indeholder tulipanformede glas til mousserende vine fra Arcoroc, C&S, Libbey, Royal Leerdam og Cristal.
Flot ser det ud, når champagneflasken holdes i bunden med tommelfingeren, mens resten af hånden bruges til at balancere flasken. I den anden hånd holdes sablen, hvilende på flasken og med spidsen mod flaskens hoved. I en let og elegant bevægelse føres bladet langs flasken mod toppen, og sabelføreren ender med at stå med sablen i udstrakt arm, mens champagnen flyder fra den åbne flaske.
Traditionen stammer fra den franske hær under Napoleon, hvor den øverste officer medbragte champagne og en ikke særlig skarp sabel på slagmarken, så man var i stand til at fejre sejren på stedet.
Skal det være flute-, skål- eller tulipanform? Hvad er serveringssituationen, stilen og de øvrige ting på bordet? Få et med- og modspil fra de erfarne medarbejdere i Isenkramafdelingen på telefon 8900 0000 – f.eks. mens du har hjemmesiden åben. Så kan I i fællesskab diskutere jer frem til forskellige løsninger.
Eller kig forbi showroomet i Aarhus – så kan du holde glassene i hånden og se og mærke, hvad der føles rigtigt.