Dennis Rafn
Artikel
13.11.2023

Dansk gastronomi er langt foran

Danmark er LANGT foran andre lande i den grønne omstilling i det professionelle køkken. Vi er et forbillede for andre lande – og for vores gæster. Nu skal vi bare finde vores identitet med mindre kød på tallerkenen, mener Dennis Rafn.

Jeg tror, at vi i fremtiden kommer til at tale om den gode smag i stedet for at fortælle, at retten er vegetarisk eller vegansk. Lad os få grøntsagerne til at smage hammergodt og af meget mere, så gæsterne ikke bliver optaget af, at det ikke er kød, de spiser. Snakken om kød handler så meget om følelser, at det nemt bliver til en kamp på barrikaderne. Jeg håber og tror, at vi i fremtiden kan få snakken til at handle om tilfredse smagsløg og spændende oplevelser.

Mindre kød er den nye norm

Vi har hørt det til bevidstløshed, og det er tvingende nødvendigt, at vi reducerer vores forbrug af kød. Det gælder især oksekød, som står for 55% af de drivhusgasudledninger, der kommer fra vores fødevarer. Det er i det hele taget fødevarer, der udleder omkring 30% af al drivhusgas i verden, så vi har en vigtig rolle i den grønne omstilling.

Jeg oplever, at det danske professionelle køkken allerede er langt foran andre lande. Jeg havde amerikanske kokke med på Foodfestival i Aarhus, hvor der var en vrimmel af iværksættere og producenter til det grønne køkken. Amerikanerne var målløse!

Gør det til en værdi - ikke et problem

Danske kantiner er i den grad gode til at sætte det plantebaserede på menuen. Fordi branchen på rekordtid har formået at få værdi ud af de udfordringer, den grønne omstilling giver – i stedet for at se det som problemer.

Madspild er blevet gjort til en økonomisk gevinst. Det er en bevægelse, jeg er sikker på kun lige er begyndt, og vi vil se dagens overskudsproduktion indgå i morgendagens retter på mange nye måder. Aldrende frugt og grønt bliver allerede brugt i bagværk og dagens 5 blomkålsstokke bliver frosset ned, indtil der er nok til en ordentlig portion til syltning eller fermentering.

Gør det til en økonomisk gevinst

I en traditionel dansk kost kommer ca. 2/3 af proteinerne fra de animalske fødevarer – kød, fjerkræ, fisk, æg og mælkeprodukter. Derfor vil vi se de professionelle køkkener udskifte de dyre animalske proteiner med proteinerne i de billigere bælgfrugter, bønner, linser og sæsonens grøntsager som ærter, kål, majs, broccoli og spinat.

For den grønne omstilling må ikke koste mere! Og vi har ikke set toppen af den idérigdom, det medfører. Det oplever jeg ikke mindst i de konkurrencer, som jeg er så heldig at være tæt på som dommer. I alle de internationale konkurrencer jeg er involveret i, er der nu krav til, at retter på den ene eller anden måde skal indeholde alternativer til proteiner fra kød.

Nye smagsgivere er trend

Jeg tror ikke, at den næste trend i de professionelle køkkener sætter fokus på smagen fra en speciel verdensdel. Det handler i stedet om at finde nye smagsgivere, som vi kan kombinere med de traditioner, vi kender.

Det kan være vores svampesuppe, som får et pift af dashi, der originalt består af vand, kombutang og tørrede flager af bonito-tun – måske i en dansk fortolkning med hjemlig tang og en dansk tørfisk. Det kan være den parfumerede japanske citrusfrugt, Yuzu, som alternativ til cironfromage, og det kan være inspiration fra Korea f.eks. kimchi.

Vandmænd

Man hører ikke meget til insekter i maden mere, selv om de er rige på proteiner, men det sælger ikke på menuen i sin naturlige, uforarbejdede form. Insekter er stadig interessante i mange gastronomiske kredse, og her tror jeg også, at vandmænd vil komme i fokus. Fordi det ligeledes er en fantastisk proteinkilde, som er tilgængelig i rigelige mængder og dermed til en rimelig pris.

En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at omkring 1.2 millioner danskere spiser i kantine hver dag. Ifølge Horesta spiser vi i gennemsnit ude 81 gange om året, så køkkenets holdninger, buffeter og menukort er en kæmpe inspirationskilde for den mad, der tilberedes derhjemme.

Dennis Rafn

... er uddannet kok, og som mangeårig inspirationskonsulent hos BENT BRANDT har vi og vores kunder nydt godt af hans viden, forudsigelser og hans finger på pulsen. Han har gennem mere end 20 år været mentor for et hav af branchens ildsjæle. Han er med til at definere konkurrencer i Green Chef og er international konkurrencedommer i World Chefs Association.