Ingredienser
- Æbler - gerne nedfaldsæbler
- Vaniljestang
- 1 stang kanel
- Sukker
- Rugbrød
- Fløde
Fremgangsmåde
Kom de rensede æblestykker i en gryde med lidt vand i bunden.
Læg en opsprættet vaniljestang og eventuelt også en stang kanel i.
Lad dette koge under låg, til æblerne er blevet ganske møre og begynder at mose.
Kom derpå sukker i - og her er det svært at give anvisning, for det vil komme an på æblernes egen sødme. Prøv med et par hundrede gram til et kilo æblestykker først - og smag dig så frem, til du synes, smagen er fin.
Rist rasp eller revet rugbrød med sukker på bagepapir i ovnen (cirka 175 grader i 10-15 minutter) eller med lidt smør på en stegepande. Pas på det ikke branker.
Lad begge dele afkøle, inden æblemosen samles lagvis med raspen i en skål. Til slut lægges et lag flødeskum over. Pynt med fine klatter af ribsgelé eller ristede, hakkede nødder.