Dag 1:
- 5 liter vand
- 1 liter surdej (fyld op med 7 dl rugmel og 1 liter vand)
- 2 dl maltmel
- 4 kg rugmel (6 liter)
- 5 kg kogte hele rugkerner
- ½ kg knækkede rugkerner (8 dl)
- ½ kg hørfrø (8 dl)
- 2 dl salt
Dag 2:
- 2 liter vand
- 4 kg rugmel (6 liter)
Fremgangsmåde
Dag 1: Rør alle ingredienser sammen til en våd masse, der stilles ved stuetemperatur dækket med et klæde til næste dag.
Dag 2: Tilsæt mel og vand og rør dejen sammen. Den er nu fingerfast. Læg 3 kg dej i hver form, glat overfladen med vand, prik med en gaffel. Lad dejen hvile ved stuetemperatur et par timer, inden den dækkes til og sættes på køl til næste dag.
Dag 3: Lad brødene hæve op til kanten af formen ved hjælp af ovnens raske-program med fugt. Bag ca. 90 minutter ved 160°C til en kernetemperatur på minimum 98°C. De varme brød har bedst af at hvile et døgn inden de skal skæres.