Ingredienser kage
- 600 gram rørsukker
- 400 gram helæg
- 500 gram hvedemel
- 30 g bagepulver
- 8 g vanilje
- 4 g salt
- 100 g usaltet, smeltet smør
- 400 g kærnemælk
Ingredienser fyld
- 400 g rørsukker
- 100 g sirup
- 200 g smør
- 200 g kokos
- 100 g mælk
Fremgangsmåde
Dejen
Pisk rørsukker og æg sammen til en æggesnaps. Sigt hvedemel, bagepulver, vanilje og salt i dejen. Kom til sidst det smeltede smør og kærnemælk forsigtigt i dejen.
Fyld
Smelt alle ingredienser sammen i en gryde og lad det hurtigt koge op.
Kom dejen i en bradepande beklædt med bagepapir og bag den i ca. 20 minutter ved 180 grader. Skru ovnen op til 220 grader og fordel fyldet på kagen.
Bag kagen med fyld i ca. 10 minutter.
3 gode råd, når du bager pladekager – i daglig tale braddepandekager:
Brug almindelige æg – ikke æg fra dunk
Brug smør i stedet for margarine
I RATIONAL-ovnen bages kagen med stegespyd, for hvem kan høre på kagen, hvornår den er 96 grader i midten?
Men den er altså fra Klokkerholm
Barndommens gade, Solbakkevej 6 i Brovst, står selvfølgelig malet i erindringen hos mig, når jeg tænker tilbage. Men ellers er Brovst vel kun kendt for den mangedobbelte verdensmester, Hans Nielsen. Ham har jeg skubbet i gang mange gange på speedwaybanen i Brovst, og hans talent var så stort som juniorkører, at byen samlede penge ind, så han kunne komme til at køre 500 cc (dengang 7500). Det viste sig at være god markedsføring for byen.
Min bedstefar var Brovsts svar på Mads Skjern, tilrejsende fra Thisted. Han var købmand, men også iværksætter, og den første i byen – måske i Danmark – der lejede bil ud til de borgere, der ikke selv havde råd. Taunus 17m, grøn, husker jeg – ikke bare én, men 10 biler. Han var også byggematador, og inden hans død ejede han halvdelen af Jernbanegade, Nørregade og den nederste del af Solbakkevej, hvor jeg er vokset op.
Når jeg bringer min bedstefar ind i historien, er det også fordi, jeg tror, at der er derfra min interesse for mad og råvarer stammer. En købmandsbutik, hvor der altid duftede af nymalet kaffe fra den store kaffekværn, og hvor man kunne købe smør, sukker og mel efter vægt. Sild i trætønde omkring december, og en evig duft af Kongen af Danmark bolcher. Indtryk, der i dag sidder fast i erindringen.
Samtidig var det også en tid, hvor manden gik på arbejde (bedstefar), og konen lavede mad og passede børn. Bedstemor lavede hver dag to retter mad til middag (til frokost), og der var tid til at lave det hele fra bunden. En varm ret og dessert eller suppe. Så jeg husker, at min vej mange gange gik forbi bedstemors køkken, hvor jeg også tit var med til bords.
Maden fulgte altid årets gang. Råvarerne dyrkede de selv på et stykke jord lidt uden for byen, som min bedstefar selvfølgelig havde købt – han havde set at byen voksede den vej. Det var et sted, hvor vi brugte meget af sommeren til at så, luge og høste til de retter, der hver dag kom på bordet.
Og det var en selvfølge at der var jordbærgrød med fløde på til dessert, når der var jordbærtid – sorten var Senga Sengana, flot farve stor smag!
Og når jeg ser på mig selv i dag, er det mange af de ting, jeg forsøger at give videre, både til mine børn, men også når vi taler holdninger og inspiration til de kunder, der kommer på besøg hos BENT BRANDT.
Drømmekagen er legendarisk, tænk at den er en af de mest elskede kager også i dag – 55 år efter at den så dagens lys ved en sammenkomst i Brovt Husmoderforening. Dengang var der også 'den store bagdyst', bare uden tv og Mette Blomsterberg.
Jytte Andersen var 13 år da hun mødte op til bageaften i Brovst Husmoderforening for 55 år siden. Her var en bagekonsulent fra Amo til stede, og han havde opfordret deltagerne til at tage lokale kager og opskrifter med. Jytte havde taget en opskrift med på Østergaardskage fra sin bedstemor, der boede i Klokkerhholm 50 km fra Brovst. Og bagekonsulenten fik åbenbart smag for bradepandekagen med karameliseret kokos. I hvert fald udkom opskriften et halvt års senere – til Jyttes store overraskelse – som et af de populære Amo-opskrifter under titlen 'Drømmekage fra Brovst'.
Men den er altså fra Klokkerholm…
Uden at øve vold på den originale kage har jeg sammen med bager Nicolai Halken Skytte lavet en ny fortolkning af drømmekagen. Nicolai har stået for utallige bagekurser sammen med mig i Kims Køkken hos BENT BRANDT for at udbrede kendskabet til det gode brød, ligesom han har skrevet bagebøger for Meyer og Emmerys.