Urter
- 4 gulerødder
- 1/2 lille knoldselleri
- 2 persillerødder
- 2 pastinakker
"Pimp"
- 2-3 stænger blegselleri
- Samt evt. 1 bundt purløg og 1 dl vindruekerneolie
Suppe
- 1-2 kg blåmuslinger
- 1 dl fløde
- 50 g smør
- 1 dl hvidvin
- 1 liter vand
- 1/2 fed hvidløg
- 1 løg
- Salt og peber
Fremgangsmåde
Urter:
Skræl urterne og lav kugler med et parisiennejern og gem de udhulede urter til suppen. Har du ikke et parisiennejern, kan du skære urterne ud i lige store tern a 1 × 1 cm. Kog de fine kugler møre i letsaltet vand. Når de er kogt møre, smider du kuglerne i iskoldt vand, så de ikke koger ud. Når de er kølet ned, stiller du dem til side.
Krøllet blegselleri:
Skær først blegsellerien i kortere stave og dernæst på langs på et mandolinjern. Læg strimlerne i isvand og de vil krølle op helt af sig selv.
Purløgsolie, hvis man ønsker det:
Varm olien forsigtigt op og kun til den syder om en tændstik. Bliver olien for varm, friterer den purløgene. Hak purløget og hæld den varme olie over. Blend nu purløg og olie i 4 minutter og sæt purløgsolien i køleskabet. Den tåler ikke lys og kan holde sig i cirka 2 uger.
Suppen:
Læg muslingerne i vand og skrab dem rigtig godt. Fjern alle urenheder fra skallen og riv skægget af med en skarp kniv. Brug kun de levende muslinger – dem der enten er lukkede eller lukker, når du slår dem mod kanten af vasken.
Mens du varmer en lille smule olie i en tykbundet gryde, hakker du løg og de udhulede urter groft. Når olien er varm, rister du urter og løg let. Tilsæt nu muslinger og hvidvin. Lad vinen bruse op inden du tilsætter vand og lægger låget på gryden. Kog muslingerne under låg til de åbner sig, cirka 4 minutter. Når muslingerne er åbne, fisker du dem op og lader suppen blive tilbage i gryden.
Pil muslingerne ud af skallerne og sæt muslingekødet til side.
Læg skallerne tilbage i suppen, da de giver suppen ekstra smag og kraft. Kog i cirka 20 minutter. Husk at skumme suppen for urenheder undervejs. Sigt nu suppen over i en ren gryde og kog den ind med fløde og smør til konsistensen er blød og cremet. Smag suppen til med salt, peber og citronsaft.
Servering:
Muslinger og urter lægges i bunden af skålen, og der hældes suppe ved.
Pynt med krøllet bladselleri og evt. purløgsolie.
Tip:
Rens, skær og gør alt klar tidligere på dagen.
Kog og smag til når dine gæster har sat sig til bords.