Artikel
07.06.2021

Det handler om mere end maden

Det er ikke kun ved gryderne, de danske senior- og junior kokkelandshold forbereder sig på VM i Luxemburg i november 2022. For det er meget mere end smag, der afgør kampen om medaljerne.

Der er længe til november 2022.

”Det er lige om lidt!” siger Jesper Hedegaard Schmidt, der i juni 2020 indtog pladsen som ny team manager for senior kokkelandsholdet og et nyt junior landshold. ”Der er kun ca. 20 træningsforløb á 2 dage, før det går løs i Luxemburg. Og her er det vores helt klare mål at slutte blandt de 3 bedste i verden!”

Da seniorerne mødtes efter sommerferien i 2020, var det første gang siden OL-deltagelsen i Stuttgart i februar, hvor det – helt efter forventning – blev til en samlet 10. plads ud af 30 nationer. OL var fremrykket 9 måneder, så det danske hold havde kun arbejdet sammen i godt et år. Derfor var alle deltagerne umiddelbart efter OL klar til at sætte alt ind på forberedelserne til VM, men det satte coronaen en stopper for.

”Så selv om konkurrencereglerne for VM endnu ikke er meldt ud, har vi travlt. Det er vigtigt, at vi får så meget tid som muligt til at nørkle helt ned i detaljer med hver enkelt element i vores konkurrencemenuer. Og før vi når dertil, skal alt det andet være på plads.”

Alt det andet..?

”Det handler om at finde ud af, hvad det er, der motiverer hver enkelt deltager til at yde sit bedste – samtidig med, at man går efter sejren i fællesskab. Så udstråling og kommunikation i et teamwork er en væsentlig del af vores træning,” lyder det fra den kokkeuddannede team manager, der føler sig godt klædt på til opgaven. Som faglærer i Kolding har han haft stor succes med at hjælpe unge talenter på podierne. Til gengæld har han aldrig selv følt sig fristet til at stille op til konkurrence.

”Det handler ikke mindst om struktur – om, at vi i baglandet har styr på alt det praktiske, så holdet kan koncentrere sig om detaljerne i køkkenet,” fortæller Jesper. der ser store perspektiver i den synergi, som den nye organisering af landsholdene indebærer.

Med Morten Juul Andersen som adm. direktør, er de Gastronomiske landshold samlet under Fonden Dansk Gastronomisk Union, der som paraplyorganisation huser ialt 5 gastronomiske landshold; Kokkelandsholdet, Juniorkokkelandsholdet, Cateringlandsholdet, Tjenerlandsholdet og Konditorlandsholdet.

”Både senior- og juniorkokkene er personer, der typisk er ved at skabe sig en karriere, mens deltagerne på cateringlandsholdet som regel allerede har en identitet, ro og familie. Når det drejer sig om konditorlandsholdet, er det helt andre arbejdsrutiner og smage, der er i spil, men det er fælles for de 3 hold, at det handler om teamwork – i modsætning til tjenerne, hvor der kæmpes individuelt. Men alle holdene har en fælles interesse: Vi ønsker at skabe opmærksomhed omkring vores fag. Derfor er det også en af mine hovedopgaver at gøre landsholdene mere synlige og sørge for, at både vi og vores sponsorer får værdi for deres engagement,” siger team manageren med henvisning til bl.a. holdets værdifulde eksperimenter med nyt grej fra BENT BRANDT som en del af forberedelserne.

Det nye køkken efter corona

Han er godt nok ikke meget for forudsigelser, men han håber, at livet under coronaen har været en øjenåbner. At vi har set værdien af, at familien spiser sammen. At den mørke tid har vist, hvor vigtigt det er, at det er hyggeligt samtidig med, at det store boom i restaurant-takeaway har sat nye normer for både kvalitet og valgmuligheder.

Derfor tror Christian Wellendorf, at vejen er banet for nytænkning i en hårdt prøvet branche. ”Mange danskere trænger virkelig til at komme ud – hele familien sammen, til et måltid supergo’ mad i hyggelige rammer. Det åbner dørene for nye typer af familievenlige restauranter, hvor der spises i trygge rammer og med fokus på den oversete værdi: at nyde maden.”

Holdkaptajnen bliver ret sikker i sin sag, når takeaway kommer på banen. ”Det er det nye sort, og måske er næsten færdigtilberedt mad løsningen – retter, hvor man selv lige skal gi’ kødet det sidste i ovnen. Hvis ikke man foretrækker den mere intime udgave med private dining, hvor kokken kommer hjem og gør arbejdet færdig.”

Trods successen ser Christian kun takeaway som et supplement til vores lyst til at gå på restaurant. ”Jeg tror, at det hyggelige restaurantliv virkelig får et boost, når vi for alvor kommer på den anden side af coronaen.”

Og skal han pege på noget godt, som coronaen har ført med sig, er det den øgede bevidsthed om hygiejne – et fokus, der også fylder meget i landsholdets træningslokale.

Christian Bak Wellendorf