Artikel
24.04.2017

Konditorens istid

Når sommervarmen lægger en dæmper på danskernes trang til lækre kage- og chokoladedelikatesser, holder den hjemmelavede is omsætningen oppe i chocolatier og konditori Vanilla på gågaden i Vejle. Her eksperimenterer kokkelandsholdets konditor, Gabriel Ahlgreen, med anderledes og spændende opskrifter på is, mens kunderne kigger med.

Kompromisløs holdning til de bedste råvarer, perfektion i sit håndværk og en stærk trang til at eksperimentere har sikret den 29-årige Gabriel Ahlgreen en række danske og internationale priser for sin passion – kager med holdning. Det er kager i sæson, der produceres i Vanilla – et kombineret chocolatier og konditori som Gabriel åbnede i Vejle for to år siden sammen med sin kæreste og Jeanette Sørensen, der også er konditor. Vi danskere spiser bare ikke så mange kager og chokolader, når det er varmt og solen skinner.

Derfor lånte den jyske konditor og medlem af det danske Senior Kokkelandshold en mindre ismaskine af en god bekendt - som et forsøg. For er der noget, danskere elsker om sommeren, så er det is.

"Jeg havde snuset til isproduktion under min konditoruddannelse, men det var i træningen med Kokkelandsholdet, at jeg fik øjnene op for de muligheder, som is lavet fra bunden giver for at skabe enestående smag – og omsætning," fortæller Gabriel, der hurtigt fik bevis for, at is var et perfekt supplement til kagekunst og chokoladespecialiteter. Så perfekt, at den lille maskine ikke kunne følge med.

Kom i gang med is

Vil du hurtigt i gang kan du købe færdig base og pasta (smagsvarianter) lige til at mixe i din ismaskine.

Skal du producere is med længere holdbarhed, får du også brug for en pasteuriseringsmaskine.

Kontakt konsulent Frants Pedersen for mere information, råd og vejledning på tlf. 8930 0000

Kunderne følger med

I dag sørger en ny og væsentlig større CARPIGIANI-ismaskine for, at der er is nok. Spændende is og kunderne kan følge med i processen i butikkens åbne værksted. Gabriel har taget ved lære af spanske principper for isproduktion. "Jeg fandt nogle rigtig gode bøger på spansk, og ved hjælp af Google Translate har det givet mig en rigtig god ballast."

Is i sæson

Der er 9 forskellige is at vælge imellem på Vanilla, og de fremstilles på flere forskellige isbaser. "Vi bruger økologisk mælk og fløde, der koges op sammen med nogle af de ingredienser, der skal give smagen til sidst – f.eks. karamel i vores is med saltkaramel og rigtig god chokolade i chokoladeisen. Men ellers er det bl.a. marcipan, der giver smag eller chokolade-stykker i kombination med pebermynte. Og når de danske jordbær kommer, laver vi jordbærsorbet, lige som mine bærbuske hjemme i haven er leverandør til isen med blandet frugt. Det er der jo god økonomi i. Og god smag" konstaterer landsholdsdeltageren.