Artikel
23.02.2016

Mad, motor og mennesker mødes

Når 4.000 danskere i midten af juni mødes på to græsmarker i Frankrig, er det med interessen for racerløb som udgangspunkt. Men det er også stemningen, der drager.

Som på en forfinet festival, kalder kokken Martin Ib livet i de fire dage under årets Le Mans-løb, hvor marker på indersiden af banen omdannes til to danske camps med megastore restaurant- og køkkentelte. Her står den aarhusianske kok i spidsen for et køkkenhold på 40 personer, der sørger for VIP-forplejning morgen, middag og aften i den særlige stemning der opstår, når de fleste af gæsterne holder sig vågne i de 24 timer, løbet varer.

Det er mandag morgen i Le Mans, et par hundrede kilometer sydvest for Paris. Lastbilerne ankommer fra Danmark med service, borde og stole til 4.000 mennesker – foruden to komplette køkkener med alt hvad det indebærer af ovne, kogeborde, opvaskemaskiner, køl og frost, gryder, potter og pander.

To telte til henholdsvis 1.400 og 2.600 personer er rejst på arealerne, der fra onsdag er camp for en stor succes skabt af Le Mans-legenden, racerkører Tom Kristensen og hans bror, Jacob: Pakkerejser for danske motorsportsfans med VIP-forplejning, underholdning og racerløb.

Det er Martin Ib, der sammen med sine 12 håndplukkede kokke og omkring 30 frivillige hjælpere, er garant for mad på VIP-niveau, og med udsigt til den 12. sæson på stedet, er den værste nervøsitet forsvundet. "Men selvfølgelig tænker man over, hvordan man slipper af med opvaskevandet på en bar mark, om generatorerne kan levere strøm nok eller kortslutter, når det regner, og om nødforsyningen ellers træder til – for 4.000 sultne mennesker er mange," siger Martin Ib, der ellers har styr på det meste hjemmefra.

Mere end 40.000 serveringer

"Menuerne og de over 40.000 serveringer – plus alle måltider til camp'ens 200 medarbejdere – er planlagt på forhånd og med undtagelse af grøntsagerne, har vi alle råvarer med fra Danmark. Salater, agurker og tomater, som vi bruger i store mængder, er bestilt lokalt til levering på pladsen, mens vi hver morgen vælger dagens øvrige grøntsager hos en lokal grossist. Og selv om vi selvfølgelig skal forny os, er der mange traditioner forbundet med maden under Le Mans," fortæller den aarhusianske kok. Han har prøvet at ændre menuen på afslutningsaftenen, men det går ikke, for ca. 40% af gæsterne er gengangere, og de forventer Brændende Kærlighed.

Men ellers byder morgen-buffeten på masser af lækkerier og friskbagt brød, og til frokost serveres såvel sprød flæskestegssandwich, mor's tarteletter og masser af franske delikatesser. Aftenmenuerne har også traditioner, og på den første, rigtige festaften, torsdag, er køen ved indgangen ofte på et par tusinde gæster, der gør klar til grillbuffet, topunderholdning og dans på bordene. Men lørdag ændrer stemningen sig.

Køkkenet åbnet 18 timer i døgnet

"Lørdag kl. 15 skydes løbet i gang, og fra det øjeblik handler det seriøst om motorløb i 24 timer," fortæller Martin Ib, der sjældent selv får set noget af løbet. "Vi har stor BBQ-buffet lørdag aften, og da de to camps befinder sig på indercirklen af banen, kan gæsterne sive frem og tilbage mellem de forskellige, berømte sving og vores buffeter. I alle dagene er køkkenet åbent i 18 timer i døgnet, så der er god mulighed for at få stillet sulten det meste af døgnet."

Også når Kristensen-brødrene arrangerer rejser til Formel 1-løb i Belgien, og når der afvikles DTC-motorløb i Danmark, står Martin Ib og hans team i køkkenet. Men det er ellers ikke en særlig passion for motorsport, der driver værket. Det er den faglige udfordring i at få god smag til at fungere i anderledes rammer – sådan som det også sker i containerne i Strandbaren på Aarhus Havn, til Grøn Koncert og i Cirkus Summarum. Foruden de seriøse gourmet-tiltag og events og daglige aktiviteter med mad ud af huset fra Spiseriet8000 og arrangementer på Aarhus Stadion i Ceres Park Arena og hos MIBevent.