Mangfoldighed
Trofaste læsere kan måske huske, at vi i foråret 2014 besøgte Martin Ib i et lidt ydmygt kælderkøkken under Vejlby-Risskov Hallen. Efter flere år med gastronomi og egen succesfuld gourmetrestaurant skulle ambitionerne om samme, høje niveau i frokostordninger prøves af. Spiseriet8000 havde set dagens lys, og 800 østjyder fik dengang frokost på højt niveau leveret hver dag.
I dag er tallet mere end 2.000, hvoraf mange har spist med siden starten for 11 år siden.
I mellemtiden har Spiseriet8000 skiftet postnummer til 8541 – til lokaler i Skødstrup, der tidligere husede levnedsmiddeluddannelserne i Aarhus. I samme bygning finder vi MIBbagværk, der producerer brød, kager og konditorkager til den mangfoldighed af virksomheder, som er resultatet af et usædvanligt madiværksætteri – vi nævner i flæng MIBevent, MIBfestival, MIBcookingkidz, MIBvæddeløbsbanen, MIBpakhusene, MIBmadmarked, MIBbageri, MIBfoodcourt og MIBairport.
En mangfoldighed af events
I 16 år har Martin sammen med et køkkenhold på 40 hvert år fyldt 2 lastbiler med alt det, der skal til for at bygge et teltkøkken, der kan VIP-bespise 4.000 fartglade danskere i 4 dage under Le Mans-løbet i Frankrig og til Formel 1-løb i Belgien.Den kulinariske madskole for børn, Cooking Kidz, er en årlig tilbagevendende succes i sommerferien, ligesom bageskolerne er det til jul. Og på Smuk Fest i Skanderborg og Northside Festival er Martin Ibs madbod en tradition – på samme måde, som Strandbaren blev det i 8 år på den kunstigt anlagte sandstrand på de gamle havnearealer i Aarhus. Det er også Martin, der står for driften af det store køkken på Aarhus stadion. Her laves der mad til stadion-arrangementer og til MIB-events omfattende mad ud af huset-aktiviteter.
Og så får det hesteinteresserede publikum på Væddeløbsbanen i Aarhus nu hver måned selskab af et par hundrede, primært omkringboende, der kommer til ’Vi spiser sammen’-aften. Der spises fra kl. 18 til 20. 2 retter for 100 kr. Og nej, det er ikke en overskudsforretning, siger madiværksætteren, men det har åbnet øjnene for, hvilket fantastisk sted væddeløbsbanen er, og selskabs- og eventbestillingerne stiger støt. Dertil kommer 15 koncerter og foredrag, som Martin har programsat i 2020.
Mere fællesspisning
Mens Strandbaren har måttet vige pladsen for de gigantiske byggerier på det nye Aarhus Ø, blev Martins filantropiske engagement i baren kronet med en invitation til også at blive en del af den nye bydel. Så i dag er MIBpakhusene navnet på flotte selskabs- og mødelokaler i Pakhus 1, hvor der også hver måned inviteres til fællesspisning.
”Lige nu er der omkring 4.000 beboere på Aarhus Ø – et tal, der vil stige til 10.000,” fortæller Martin. ”Men man kender ikke hinanden særlig godt, og for de mange børnefamilier kan det være svært at møde legekammerater. Det gør man til fællesspisningen, og jeg vil tro, at 95% af alle områdets barnedåb fejres i vores lokaler.”
Fra marts 2020 er MIBpakhusene også navnet på kantinefaciliteter for 800 personer, der får Pakhus 2 som arbejdsplads. På toppen rykker Michelinrestauranten Substans ind, og i stueetagen åbner Martin et helt nyt
Den mangfoldige restaurant
Der bliver plads til 100 gæster. I midten bygges et køkken bag glas, der får en Josper-ovn som centrum. Her produceres en mangfoldighed af grillretter med inspiration fra hele verden, og i takt med at de tallerkenanrettes, placeres de på den disk, der omkranser hele køkkenet. Herfra kan gæsterne forsyne sig ad libitum i halvanden time for 298 kr. – halv pris for børn under 10 år – inklusiv drikkevarer fra ta’ selv-baren.
”Vi sørger for afrydning, men ellers er det selvbetjening, for Aarhus er ingen undtagelse, når det gælder mangel på tjenere,” konstaterer kokken, der ellers havde forsvoret, at han igen skulle drive a la carte-restaurant.
Design-hostel med foodcourt
Marts 2020 bliver måneden, hvor MIB-imperiet næsten fordobler sin medarbejderstab til 150, for foruden aktiviteterne i Pakhus 2 åbner Brøchner Hotels BOOK1 i det gamle hovedbibliotek i centrum af Aarhus.
Det er et designhostel-koncept i luksusklassen med overnatningsmuligheder fra sovesal til suiter og med et MIBfoodcourt med 6 forskellige madkoncepter – fra økologisk morgenmad til gourmetagtig streetfood suppleret af et bar- og cocktailkoncept. Aktiviteter, der kræver køkkenbemanding 18 timer i døgnet til servicering af de forventede 100.000 gæster årligt og områdets beboere, der får et nyt event- og mødested og 20% rabat.
Et nyt marked for mad og bagværk
Kapaciteten i køkkenet på Spiseriet8000 er stor, og når dagens frokost er ude af huset, laves der delikatesser og forberedes råvarer, som færdigproduceres på foreløbig 2 MIBmadmarkeder. Det er flotte butikker i MIB-design, der med velvalgte placeringer tæt på potentielle kunder med mangel på tid også tilbyder gourmetpizzaer og lækre takeaway-retter og selvfølgelig et stort udvalg af friskbagt brød fra MIBbagværk, most fra egen æbleplantage og gode vine. I foreløbig 2 Meny-supermarkeder i Aarhus har samme koncept med elegante MIB-designede diske kæmpesucces, men med MIBbageri som prioritet. Det er et alternativ til butikkernes egen drift af bageri, og med op til 40.000 kunder om ugen i den enkelte butik giver det yderligere stordriftsfordele for MIBbagværk.
Spænd sikkerhedsbæltet
Nyeste skud på stammen er MIBairport – caféer, restauranter, mødelokaler og taxfree-shop i Aarhus Lufthavn i Tirstrup. En lokal erhvervsmand har købt sig ind i lufthavnen, og massive investeringer i en total forandring af lufthavnsoplevelsen skal i de kommende 5 år tredoble passagertallet til 1,5 mio. om året.
MIBairport får en central rolle i forvandlingen. I en funklende flot 750 m2 nydesignet lounge, som er åben for alle passagerer, har Martin skabt et nyt café- og restaurantkoncept. I vanlig MIB-stil forenes streetfood og gastronomi baseret på lokale råvarer, og i afgangshallen har caféen også succes med salg af bagværk til områdets beboere.
Martin lægger ikke skjul på, at han var spændt. ”Tidligere købte en gennemsnitlig businesspassager for 12 kr. i lufthavnen – en charterturist for 150 kr. Efter 5 måneder er tallene steget til 58 kr. og 350 kr.” Og den nye MIB taxfree-shop er ikke åbnet endnu.
Martin lægger heller ikke skjul på, at det er helt specielt at drive restaurant i en lufthavn. Et eksempel: Det var dagen før åbningen. 4 paller med grej og service fra BENT BRANDT vakte sikkerhedspersonalets interesse. Følgesedlerne viste, at pallerne indeholdt en kasse med steakknive. Mens kassen blev fundet i mængderne blev lufthavnen afspærret og al trafik indstillet. Steakknivene blev fundet og konfiskeret. Også brødknive og varme friturekurve ved disken er potentielle våben og derfor fastgjort med kæder.
Nye tider
Indtil for få måneder siden brugte Martin nætterne på at betale regninger og være tovholder. Martin smurte også sandwich på Smuk Fest om fredagen og lavede private dining for Dronning Margrethe om lørdagen. Mangfoldigt – og for meget. Så nu er 18% af madimperiet solgt til 4 trofaste nøglemedarbejdere og 2 eksterne investorer.
En professionel bestyrelse er indsat, og Martin har tid til at tænke mangfoldighed og røre i gryderne.
”Men det er den mest grænseoverskridende beslutning jeg har taget – at få en bestyrelse, der stiller spørgsmål og kræver budgetter. Jeg er jo vant til at bestemme selv, styre efter min mavefornemmelse. Nu er det professionelt, men vi skal for alt i verden bevare den sjæl og mangfoldighed, der har gjort at alt det her muligt,” siger Martin Ib til slut – eller rettere: for denne gang.