Artikel
19.08.2024

Omtanke til den store guldmedalje

Danmark er én af verdens bedste sejlsportsnationer, og Sejlerlandsholdet afslører gerne, at fokus på alle måltidets detaljer kan ses på resultatlisten.

Danmark var repræsenteret med ni sejlsportsatleter ved sommerens OL i Marseille. Det er unge mennesker, der i den grad er dedikerede til deres sport, og som i alle detaljer yder deres bedste. ”Derfor skal de se, smage og opleve, at jeg gør det samme,” siger Claus Brænder, der i seks år har været fast kok for bl.a. Sejlerlandsholdet og Udviklingslandsholdet. Han har en baggrund fra den højgastronomiske verden, og erfaringerne herfra er suppleret med viden fra hospitalskøkkenet i Skejby og sociale kompetencer fra Dansk Flygtningehjælp. Og det er måske netop dén sammensætning af erfaringer, der er årsagen til, at andre sejlsportsnationer følger dét, der sker ved spisetid på de danske sejlerlandshold, tæt.

Kampen mod vægttab

”Det skal selvfølgelig smage godt, men sejlsport er en fysisk afsindig krævende sport, så det er helt afgørende, at maden giver den næring, der er brug for på de helt rigtige tidspunkter,” siger den ernæringserfarne kok. Peter Homilius Hansen, der til daglig er cheftræner i Elite- og Talentcenter Aarhus, ogsom op til OL har været barselsvikar for 49er FX-besætningen, supplerer: ”En konkurrencebåd er trimmet helt til perfektion til den enkelte sejler. Derfor er det afgørende vigtig, at sejleren vejer præcis det samme ved hver sejlads, så alle vejer sig hver morgen. Selv om de er sultne og sætter meget til livs, kæmper de fleste for at holde vægten, for man taber sig lynhurtigt. Derfor er der dagen igennem fokus på mad, der giver næring.”

Unge menneskers livretter

”Holdene består af unge mennesker, der elsker lasagne, kylling og pasta med kødsauce, så jeg skal ikke kaste mig ud i eksotiske retter eller indføre en vegetarisk dag,” fortæller Claus. ”Jeg skal bare sørge for, at alt smager fantastisk og serveres tilsvarende flot. Men kyllingen kan godt være Coq au vin med de ypperligste råvarer indkøbt på det lokale marked, når vi sejler i Frankrig, og jeg fortæller selvfølgelig hele historien, når jeg præsenterer dagens menu for dem.”

Det var sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen, der – med inspiration fra cykelsporten – satte fokus på madens betydning for præstationerne. For landsholdssejlerne har det fået en ekstra dimension, og han siger, at Claus har gjort spisetid til noget særligt –til et socialt samlingspunkt. ”Ingen er i tvivl om, at han har gjort sig virkelig umage med alt dét, han serverer. Det er lavet fra bunden, det er serveret med stolthed, og vi spiser ikke bare – vi hygger os, vi taler sammen, og der udveksler viden og tips på tværs af bådklasser. Det er faktisk unikt! En af vores landsholdsdeltagere havde inviteret en norsk sejler med til bords, og hun var målløs…”

Serveret med omtanke

Sejlerne er meget miljøbevidste, så Dansk Sejlunion vil også gerne forbindes med omtanke for miljøet – ikke kun på menuen, men også når der serveres, fortæller Peter og Thomas. ”Derfor har vi i samarbejde med BENT BRANDT valgt de rustikke kopper, skåle, tallerkener og bestik fra KUPILKA-serien. Det er 100% genanvendelige produkter fremstillet i et bæredygtigt biomateriale, der lever op til de krav, som BENT BRANDT stiller til sine OMTANKE-mærkede produkter.” ”Vores valg af service har stor symbolværdi, og det understøtter de råvarer, jeg vælger,” supplerer Claus. ”KUPILKA er anderledes og farverig, og det med til at løfte den uhøjtidelige stemning ved bordet.”

Udfordrende køkkenforhold

Når landsholdssejlerne drager til de internationale mesterskaber og OL, er der en stab, som tager sig af det praktiske – og Claus tager sig af maden. Men på de fleste af de op til 100 rejsedage om året står den enkelte selv for al praktikken – fra transport og overnatning til madlavning. Men holdningerne til kvalitet og omtanke i maden på landsholdsturene har smittet af på sejlernes egen madlavning.

På turene med landsholdene kan forskellige køkkenfaciliteter ellers være en udfordring for kokken, og oplevelserne gennem årene har været meget blandede. Et udendørs køkken med kun to friturer og en kulgrill ved OL i Rio i 2016 står tydeligt i erindringen hos Peter og Thomas – ikke mindst fordi, det i al hast måtte indhegnes af træplader for at forhindrer rotterne i at spise med. Og Claus har også flere gange måttet påtage sig rollen som kostvejleder, når det var sydlandske hotelkøkkener, der skulle stå for menuen.

Men ved sommerens OL i Paris, havde Claus inspiceret køkkenforholdene i forvejen. De blev godkendt, igesom en nyindrettet køkkentrailer, udgjorde et populært meeting point i den olympiske havn.

Fordi god mad, hygge og fagligt samvær betyder noget – også for resultaterne… Bare spørg konkurrenterne!