Artikel
06.01.2014

Tang

Den mest næringsrige plante på jorden findes i havet, og den alsidige smagsgiver er for alvor ved at få tag i danskerne.

Tang

De første muslinger og østers er 'plantet' i 'Havhaven Ebeltoft Vig'. Det er en maritim kolonihave, hvor op til 50 lokale ildsjæle på hver sit lod kan dyrke tang og skaldyr på liner, og allerede i løbet af 2014 er de første specialiteter klar til at blive høstet.

For fiskehandler Lars Hagemann, 'Flyvefisken' i Ebeltoft, er projektet spændende set fra en professionel vinkel. Han tror, at bl.a. tang kan blive en egnsspecialitet, som vi kender det fra Limfjordsøsters.

"Jeg har i dag stor succes med min tangsalat, som jeg laver på basis af tørret, islandsk tang. Danskerne har fået smag for tang, og jeg ser en stor fremtid for den supersunde havurt," siger den østjyske fiskehandler.

Et hav af muligheder
Den forudsigelse deler forsknings- og udviklingskonsulent Lone Thybo Mouritsen fra AlgeCenter Danmark, der som en del af Havets Hus bl.a. forsker i udnyttelsen af tang som fødevare.
"Tang er den mest næringsrige plante, der findes. Den er fyldt med mineraler, vitaminer og næringsstoffer, og den er kaloriefattig. Og så kan den bruges i et hav af sammenhænge – bagt ind i brød, i smoothies eller som hovedingrediens i f.eks. tang-salat," siger Lone Thybo Mouritsen. "Hos Skarø Is bruger man allerede sukkertang i isen, og i Svanneke Øl er det tang, der giver smagsnuancerne og en god bund."

Hos 'Flyvefisken' ser Lars Hagemann frem til den første høst i 'kolonihaven'. I mellemtiden er det den tørrede tang, der giver den populære tangsalat fra Ebeltoft sin smag.

Få et par opskrifter med tang

Tangsalat
- 15 g tørret tang (udblødes først) eller 70-80 g frisk tang
- 10-15 g ristet sesamfrø
- Lidt brun farin eller andet godt sukker
- 15-20 g sød soya
- Lidt salt
- 10 g olivenolie
- Lidt æbleeddike (efter egen smag)
- 100 g ristet champignon – gerne i små stykker
- Lidt Jalapenos Chili efter smag – gerne den røde

Bruger du frisk tang, så følg anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen. Bruger du tørret tang, skal det udblødes først. Bland alle ingredienserne og lad det trække et par timer før brug. Kan anvendes til fisk, kød og fjærkræ eller som fyld i en anden grøn salat. Vær opmærksom på, at holdbarheden kun er 3 til 4 dage.

Tangpesto
- 3 dl frisk blæretang
- 2 dl basilikum
- 1 dl persille
- 100 g pinjekerner
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. parmesanost
- 2 spsk. citronsaft
- 1 dl olivenolie

Blæretangen vaskes i ferskvand og tørres med et viskestykke. Pinjekernerne ristes på en tør pande. Tang, krydderurter, pinjekerner, hvidløg og parmesanost blendes og olie og citronsaft tilsættes gradvist, indtil konsistensen er, som du ønsker. Ved opbevaring i køleskab kan pestoen holde sig 3-4 dage.