Teknikken giver en hånd med
Det var i 2005, at 5 – i dag pensionerede – forskere som de første i verden knækkede koden til, hvordan humane mælkeoligosaccarider kunne produceres i store mængder. Det er små fibre, der kan få modermælkserstatninger til at være meget tæt på rigtig modermælk, og perspektiverne for Glycom, som virksomheden var døbt, var åbenlyse.
Fabriksbygninger i Esbjerg, hvor der tidligere var produceret mælkepulver til blandt andet modermælkserstatning, blev købt til formålet, og en lang rejse med at omsætte forsøg til produktion begyndte.
Først i 2018 kom forløsningen: Omsætningen blev 10-doblet på et år. Fra 40 til 400 millioner kroner. Glycom gav genlyd over hele verden. Året efter købte den hollandske koncern DSM virksomheden.
Der er sket meget
Det var ikke kantinefaciliteterne, der var fokus på i de år, hvor der blev knoklet for at få produktionen op at stå. Men da antallet af medarbejdere i perioden steg til næsten 100, blev det trods alt en udfordring for husholdningsovnen, komfuret, håndmixeren og det andet køkkengrej, som kantineleder Vibeke Jensen og hendes medhjælper, Tina Østergaard Jensen, havde til rådighed ved køkkenbordet i frokoststuen.
”Nåh ja, der kom da bl.a. en industriopvaskemaskine og en brugt RATIONAL ovn til undervejs, men det var lidt trangt, for der skulle jo også være plads til flere køleskabe og mikroovne, som kunne sørge for, at der også var mad til nat- og weekendholdene,” fortæller de garvede vestjyder uden at klage. ”Men vi er da glade for det, der er sket,” lyder det beskedent. Og der er sket meget!
Hjælp til arbejdet
Frokoststuen er blevet udvidet til en flot kantine, og køkkenet har indtaget nabolokalerne – kompakt, men meget funktionelt, for konsulent Ole Jørgensen fra BENT BRANDT var ikke i tvivl om, at det handlede om at indrette det nye køkken med udstyr, der kunne spare tid og lette Vibeke og Tinas arbejde. Det blev til helt nyt udstyr – og 2 glade vestjyder.
Nyt udstyr sparer tid Rational VCC
”Der skulle da lidt overtalelse til,” erkender Vibeke, der i tidligere jobs havde været vant til kipsteger og komfurer med store gryder. ”Det kunne vi jo godt se, at der ikke var plads til, og vi havde da hørt om Frima’en, som den hed dengang, meeen… Så tog Ole os med ud til et par køkkener, der ikke bare brugte, men elskede 3-i-1-løsningen, som både kan stege, koge og fritere. Nu elsker vi den også. Den kan jo det hele – sammen med en lille induktionskogeplade, som vi bruger til småtingene.
Rational SCC
2 ovne ville give den fleksibilitet, der var brug for. Og i dag kan Vibeke se, hvor meget det betyder at lade ovnens programmer styre mange af tilberedningerne, så hun og Tina kan lave noget andet imens. Og den helt store hjælp i forhold til den gamle Rational er det automatiske rengøringsprogram, der kan køre om natten, så man møder ind til en ovn så ren som ny. ”Det sparer TIMER, og den siger selv til, når det er nødvendigt,” lyder det.
Snowflake blæstkøler
Det handler ikke kun om kravene fra myndighederne. ”Det giver også bedre kvalitet og længere holdbarhed, fordi den hurtige nedkøling binder fugten i de tilberedte produkter,” forklarer Ole, mens der nikkes fra Vibeke og Tina. Og så er det energibesparende, når de store køle- og fryserum ikke skal på overarbejde for at sænke temperaturen på varme, nytilberedte retter.
Nye køle- og fryserum
1 til køl og 1 til frost. Kølerummet befinder sig lige over for Rational-maskinerne under det gennemgående emfang. For at forhindre, at emfanget suger kulden ud af kølerummet, når døren åbnes, er der monteret en blæser, som skaber et lufttæppe foran døren. Det giver store energibesparelser.
Emfang med minimal rengøring
Emfanget er udstyret med cyklonfiltre, som ved hjælp af centrifugalkraften udskiller fedtpartikler, før luften ledes ud. Men baseret på særdeles gode erfaringer, har Ole overbevist Glycom-folkene om, at der skulle installeres en Power Pack i emfanget – en lille revolution, der næsten gør rengøring af emfang og ventilationskanaler overflødig.
Varimixer Kodiak røremaskine
Tina vil gerne bage endnu mere – så Vibeke overraskede hende med et specielt hæve-/sænke bagebord. Og så har en 20 liter Varimixer røremaskine afløst håndmixeren. Kodiak er med sin specielle kedelvogn en meget ergonomisk og gennemtænkt løsning, der gør det nemt at køre ingredienserne rundt i køkkenet.
Automatisk brandgardin
En åbning i muren mellem kantine og køkken tjener som plads for salatbar og varmholdning. Men myndighederne stiller krav til en sådan åbning. Et metaljalousi og et brandsikkert gardin ruller automatisk ned, hvis sensorerne registrerer brand.