Morten Rasmussen i Ree Park
Artikel
07.08.2022

Vilde ambitioner

Man leder forgæves efter zebra eller kænguru på menukortet, for parken er ikke kun en turistattraktion med 200.000 besøgende om året. Ree Park Safari er også en ansvarlig aktør inden for international natur- og dyrebevarelse og global bæredygtighed. Og det forpligter.

De er der alle sammen – løverne, geparderne, girafferne, bjørnene, ulvene. Et utal af arter. Og vi kommer trygt og sikkert rundt imellem dem med tog, Land Rover eller på en lang travetur. For Ree Park Safari breder sig over et 125 hektar stort, naturskønt område med savanne, skove og søer, så der er masser af plads til rigtig mange dyr.

Alligevel er det kun en lille del af bestanden, vi møder på turen. Arbejdet med beskyttelse af truede dyrearter er nemlig et avlsarbejde, der foregår i kulisserne her i Ebeltoft og i Karen Blixen Camp i Massai Mara i Kenya, der er et udviklings- og uddannelsesprojekt drevet af Ree Park.

Kvalitet i køkkenet

Det er også i kulisserne – i det nye, opgraderede centralkøkken – at kulinariske ambitioner bliver til en del af totaloplevelsen for de ca. 200.000 besøgende, der hvert år gæster parken som familie, skole, festdeltager eller til møder og konferencer. Og for F&B-chef Morten Rasmussen skal den kvalitet, man møder i parkens byggerier, kilometerlange svævende træbroer og flot anlagte områder, matches af kvalitet på tallerkenen – uanset om det er fine dining i løveland, den ultimative bryllupsmenu, firmafesten for 300 i Central Station, street food eller pasta med kødsauce.

”Med få undtagelser laver vi alt fra bunden, og vi spiser ikke børnene af med hurtige, præfabrikerede børnemenuer, men selvfølgelig er ventetid en væsentlig faktor, når 3-4.000 gæster i højsommeren spiser frokost på samme tid. Så vores menuer er lavet, så de er lette at eksekvere,” fortæller Morten. Derfor er centralkøkkenet også blevet udstyret med maskiner med stor kapacitet og intuitiv betjening af hensyn til de mange sæsonarbejdere.

”Vi har valgt RATIONAL-ovne, fordi de aldrig svigter. Vi er superglade for vores RATIONAL iVario, der sørger for både kødsauce og pasta, når skoleklasserne står i kø, og når der skal laves 175 liter gløgg til vores julearrange­ment. Den passer sig selv, så vi kan lave noget andet imens.”

Kok betjener Rational ovn

Succes med medarbejdere i sæson

Med 7 serveringssteder fordelt på parkens store område er planlægning og logistik vigtig, når Morten og køkkenchef Benjamin Brinks holder fast i frisklavet mad fra bunden. Derfor er retter færdiggjort over bål en del af oplevelsen på fjerntliggende steder, og flere forskellige madboder er samlet på et udendørs street food-areal, hvor også et nybygget kølerum er integreret i miljøet.

2/3 af årets gæster kommer i de 3 sommermåneder, og derfor supplerer mere end 130 sæsonarbejdere de 40 fastansatte medarbejdere. På spisestederne er det tiden mellem kl. 12 og 15, der virkelig byder på travlhed. ”Vi er privilegerede ved, at 30-40% af sæsonarbejderne er unge, der kommer igen i op til 7-8 år, og vi har succes med at supplere med en seniorbrigade,” fortæller Morten. ”Det er aktive efterlønnere og pensionister fra lokalområdet, der kommer på kortere 3-5 timers vagter, hvor de bl.a. står ved kasserne i spiseområderne og udskriver bonner til køkkenet – det er så vigtigt for både processen og gæsteoplevelsen, at det fungerer.”

Også i køkkenet er der fokus på at tiltrække de rigtige medarbejdere, og moderne, velfungerende udstyr er et af midlerne – et andet er udvikling og udfordring for den enkelte.

Sov godt med dyrene

”En helårs gourmet-restaurant og flere madfestivaller indgår i planerne for fremtiden,” lyder det fra F&B-chefen, og eventchef Palle Forsberg Lorentzen supplerer med, at der også satses kraftigt på udvikling af møde- og konferencevirksomheden.

Derfor planlægges der også udbygning af overnatningsfaciliteterne til møde- og konferencedeltagere.

”For der er en helt speciel stemning, når parken lukker og mørket falder på,” er Morten og Palle enige om. ”Derfor er det populært både sommer og vinter at overnatte med løver og giraffer uden for vinduerne i enten luksuriøse Night Explorer-cabins eller i bæredygtige hytter indrettet med genbrug. Gæsterne kan bestille morgenmad og grill-pakker, der kan tilberedes på terrassen. Og så er der rift om vores flotte shelter-lejre, der har ulve og bjørne som nærmeste naboer.”

At dyrene har det godt i Ebeltoft – og på den camp, som Ree Safari Park driver i Kenya for at beskytte truede dyrearter – kan gæsterne konstatere ved selvsyn.
Og dyrene kan omvendt konstatere, at også gæsterne nyder godt af parkens ildsjæle og deres vilde ambitioner…