Ønskes: Nyt køkken
Men så sker det – olien i frituren selvantænder. Det opdager restaurantchefen og en tjener ved et tilfælde, og de går straks i gang med brandtæpper og skumslukker. Men flammerne har fået fat i fedtbelægningerne i emfanget, og snart løber ilden gennem hele ventilationssystemet. Dragsholm Slot brænder!
Kursisterne befinder sig på etagen over køkkenet. De evakueres, og kort tid efter falder hele etageadskillelsen ned i køkkenet. Et rystet personale kan kun se til, mens brandfolkene kæmper for at redde slottet, der med sine mere end 800 år er et af Danmarks ældste.
Heldigvis lykkes det at begrænse ilden til sydfløjen, men næste dag kan Claus Henriksen inspicere et køkken, hvor absolut intet har overlevet branden. "Det glemmer jeg aldrig," siger manden, hvis køkken ellers i den grad har placeret Dragsholm Slot på det gastronomiske Danmarkskort.
Der var kun én ting at gøre: Aflyse samtlige arrangementer i julemåneden. Men nytårsaften – den skulle gennemføres, så den 30. december kunne Claus Henriksen og hans medarbejdere tage det nye køkkengrej i brug.
"I løbet af december fik vi bygget et lokale om i kælderen, så det kunne fungere som et midlertidigt køkken. Her installerede vi de nye ovne, komfurer m.m., som vi i mellemtiden havde fundet ud af skulle indgå i det nye hovedkøkken. Det var besværligt, men vi kunne holde gang i forretningen, og der er jo ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget," konstaterer Claus Henriksen.
Ønsker tilsat erfaring
Allerede få dage efter branden satte Claus Henriksen sig sammen med sin restaurantchef og slottets direktør for at gentænke køkkenets indretning. "Der er mange ting, der er givet i en fredet slotsbygning, og det gamle køkken var resultatet af 30-40 års lappeløsninger, så nu havde vi chancen for at skabe en indretning, der tog hensyn til både arbejdet i køkkenet og tjenernes færden. Både gulve, lofter og vægge skulle etableres fra bunden, så det gav os friheden til at placere el, vand og afløb anderledes end i det gamle køkken."
Claus Henriksen havde bl.a. en drøm om at få mere end den ene ovn, der ellers hidtil havde stået for såvel bagværk som alt det andet. Ønskerne blev overdraget til konsulent Morten Overgaard og Ole Mathiesen fra BENT BRANDTs projektafdeling.
"Det færdige resultat svarer langt hen ad vejen til vores egne idéer, men de er tilsat Morten og Oles erfaringer med, hvad der fungerer. Vi fik rigtig god sparring omkring bl.a. arbejdsgange og disponering af pladsen i køkkenet," siger køkkenchefen.
Indflydelse på menuen
Så nu er arbejdet i køkkenet blevet meget mere effektivt med bl.a. to ovne. Det er slut med at gå i vejen for hinanden, tjenergangen er blevet kortere, og arbejdet er i det hele taget blevet sjovere.
"Vi har faktisk også ændret på menuerne, fordi der nu er nye ting, som er blevet mulige," siger Claus Henriksen og kvitterer med et par af de opskrifter, der har skabt respekt om hans navn.