Peter Foldby
Artikel
04.03.2022

Slotskroen har fået en lille

Bygningen er fredet og en del af et slots historie, beliggende i den smukkeste park i en sønderjysk miniputby, der ligner noget fra et eventyr. Fantastiske rammer for en nutidig café, selskabslokale og konferencested. Og en udfordring…

Sig Schackenborg, og historien er godt begyndt. En historie, der kan berette om en privat, royal bolig og park, som åbner sig for offentligheden, slotslader der rejser sig som arkitektoniske fyrtårne og en fond, der tænker stort på Sønderjyllands vegne.

I sommeren 2021 var dette starten til et nyt kapitel i historien. Schackenborgs gennemrenoverede Herskabsstald stod klar til at byde byens, slottets og den nyåbnede parks besøgende velkommen i rammer, som man havde svært ved at forestille sig 2½ år forinden, da det hele begyndte.

”Bygningen var forfalden, der var hul i stråtaget, og jeg trådte ind i et stort råt rum, der blev brugt til opbevaring,” fortæller BENT BRANDT-konsulent Klaus Klinge. ”Her blev jeg præsenteret for de første tanker om at indrette stedet til en kaffe/kage-café og gårdbutik, og i det følgende halve år blev der løbende udviklet nye idéer. Resultatet blev et køkken, der primært skulle være et anretterkøkken.”

Det endte nemlig med, at det blev naboen, Schackenborg Slotskro, der skulle stå for driften og maden.

Anretterkøkken, Schackenborg Slotskro
Kaffestation
Hobart hætteopvaskemaskine
Hobart hætteopvaskemaskine

En fredet udfordring

I februar 2019 blev køkkenet bestilt – og så kom coronaen. Inventaret blev sat på lager, mens den komplicerede renovering fortsatte. For der er mange hensyn, der skal tages, når Slots- og Kulturstyrelsens krav til renovering af fredede bygninger skal forenes med Fødevarestyrelsens regler for spisesteder.

”Gulvet i Herskabsstalden består af gamle pigsten, som er flotte, men umulige at gå på,” fortæller køkkenchef Peter Foldby. ”Men stenene skal ifølge fredningen være synlige – i hvert fald en del af dem – og det betyder, at Fødevarestyrelsen ikke kan tillade, at vi anretter buffet i lokalet. Det betyder også, at der er plads til 8 borde mindre – og primært 2-mandsborde.”

Et massivt plankegulv i flere niveauer danner nu en meget smuk helhed i stalden med synlige forløb af pigsten, støbte søjler, runde vinduer og genskabte rustikke døre. Rummet er smukt møbleret med møbler tegnet af lokal-fødte Hans J. Wegner og udvalgt i samarbejde med arkitektens datter. På førstesalen er der med samme sans for detaljer skabt 2 flotte rum til møder og selskaber, som forsynes fra køkkenet via en diskret madelevator.

For netop muligheden for at gøre Herskabsstalden til en del af et eksklusivt møde- og eventtilbud var et af de perspektiver, som Peter så, da han – mod egen forventning – alligevel sagde ja til jobbet som køkkenchef på Slotskroen.

Peter og hans familie bor nemlig i Odder – 170 km fra Møgeltønder.

Perspektiverne lokkede

”Jeg blev kontaktet af Schackenborg Fonden, der ejer slottet. Det er en kreds af Sønderjyllands store virksomheder med Prins Joachim og Prinsesse Marie som protektorer, der har oprettet fonden for at bevare stedet og gøre det tilgængeligt for publikum og skabe forskellige kulturarrangementer i området. Der er samtidig fokus på de fantastiske sønderjyske råvarer, så af ren nysgerrighed tog jeg imod invitationen,” fortæller Peter.

Han var ellers rigtig glad for sin tilværelse som selvstændig kok på 16. år. Men det var svært ikke at se perspektiver og faglige udfordringer i jobbet – både på Slotskroen og som iværksætter af aktiviteter i de nyrenoverede stalde. Foruden Herskabsstalden har fonden også istandsat den endnu større, imponerende smukke Slotsfeltlade, der primært skal bruges til kulturarrangementer og udstillinger.

Perspektiver, der omfatter både eksklusive møder og konferencer for mindre grupper, events og koncerter på slottet, i parken og i den sønderjyske natur, arrangementer for op til 500 personer i Slotsfeltladen, fester, mad ud af huset og kroophold i royale rammer.

”Så jeg er glad for, at anretterkøkkenet i Herskabsstalden fra starten blev veludstyret med både ovne, kaffeanlæg, opvask og god plads til anretning og varmholdning. Men vi kommer nok til at se på større kølefaciliteter,” konstaterer Peter efter det første år som køkkenchef, tovholder og iværksætter bosat i Møgeltønder 4 dage om ugen.

Det er nye tider i Herskabsstalden, men det er ikke alt, der skal nytænkes – slet ikke den store succes: det månedlige, sønderjyske søndagskaffebord med 21 serveringer.