Artikel
26.05.2016

Alt ved det gamle - og dog

Midtvejs mellem Aarhus, Viborg, Silkeborg og Randers ligger Kongensbro Kro. Med Gudenåen i forhaven har stedet siden 1663 haft en traditionsrig historie, der både har vederkvæget sultne og tørstige pramdragere og andet godtfolk, der har sat pris på det gode, gamle køkken. Lidt for gammelt, syntes tredje generation Andersen, der ellers fører arven videre fra sin bedstemor – en af Danmarks første tv-kokke – med respekt. Og fornyelse…

Bedstemor var passioneret kok. Bedstefar var tjener. Bedstemor, Else Andersen, havde oven i købet succes på tv i 60'erne og 70'erne som opfølgning på hendes serie af kogebøger, der slog fast, at 'Kromad er god mad'. Anden generation – både mor og far – er også kokke.

Tredje generation, Christian Andersen, følger i den grad de gastronomiske fodspor, der helt fra bedsteforældrenes tid også har ført til sydlige himmelstrøg. For nok er æggekage, frikadeller og stegt flæsk faste succeser på menukortet, men her sniger der sig også inspiration ind fra både det franske og det italienske køkken. Omgivelserne, til gengæld, er rendyrket, hyggelig og oprindelig dansk krostil med masser af ægte charme. Her i krostuerne ser der ud som dengang, PH, Piet Hein, Poul Reichardt og mange flere var stamgæster.

Også i dag er der mange stamgæster. Det gælder både forretningsfolk fra egnens store virksomheder, møde- og kursusdeltagere og tilbagevendende golf-, kultur-, kano- og weekend-turister. Det er gæster, der nyder krostuernes nostalgi, men som er forvænt med værelser og mødefaciliteter af høj standard, så i de senere år er der investeret store summer i totalrenovering af værelser og etablering af møderum, vinkælder og lounge.

Og så er der investeret i en ny ovn.

Nye tider

Den nye RATIONAL-ovn har betydet store forandringer i det lille krokøkken, erkender Christian Andersen. "Jeg havde ellers vænnet mig til den gamle 60'er ovn med to ovnlåger med plads til ét stik i hver. Jeg havde også vænnet sig til, at det tog en time at varme ovnen op, og derfor lod vi den være tændt hele dagen. Jeg havde såmænd også vænnet mig til elregningen."

Men så mødte Christian Andersen BENT BRANDT-konsulent Ole Jørgensen. Det gav energibesparelser på 5.-6.000 kWh om året plus besparelser på 50 gram fedtstof pr. rødspætte – noget, der tæller, når kroen serverer omkring 1.000 rødspætter årligt.

"Ole overbeviste os nemlig om, at vi skulle flytte en stor del af vores pandestegning til ovnen", fortæller Christian Andersen. "Det havde vi jo slet ikke plads til i de gamle ovne, men nu ovnsteger vi vores bøffer, rødspætter og meget mere, og resultatet er supersaftigt og helt ensartet hver gang. Vi bruger de programmer, som Ole har installeret i ovnen. Det sikrer os, at vi får lige præcis den kvalitet, vi søger. Saftige rødspætter og laks, der ikke udskiller æggehvidestoffer. Ja, selv kogning af kartofler, lader vi ovnen klare i perforerede kantiner på 12 minutter. Det sparer os for 40 liter vand og en halv time for fuld damp på komfuret. Også de øvrige grøntsager tilbereder vi nu i ovnen."

For Christian Andersen handlede investeringen i den nye RATIONAL-ovn også om at give kroens tre elever muligheden for at arbejde med den nyeste teknologi. Og teknologien har bevist sit værd – også i forhold til god, traditionel kromad og ikke mindst i forhold til de mange selskaber, der afvikles på kroen og i nabobygningen, som er indrettet til selskaber med samme, unikke beliggenhed ned til Gudenåen. Foruden selskaberne på de øvrige steder, som Christian Andersen har overtaget ansvaret for.

Gamle dyder

Christian Andersen lægger ikke skjul på, at interessen for gastronomi deles med lysten til at skabe vækst. "De 180 pladser på kroen giver en køkkenomsætning på 13 mio. kr. ekskl. moms, hvortil kommer indtægterne fra værelsesudlejningen. Men selskabspotentialet på egnen er større, så vi har overtaget Skovhuset i nabobyen Fårvang. Det er en selskabsforretning med plads til 250 gæster og med 40-45 selskaber årligt. Stedet har eget køkken, men vi supplerer med personale her fra kroen."

I begyndelsen af februar kunne Christian Andersen føje endnu en forretning til i rækken.

Restaurant Pøt Mølle ved Hammel er en af egnens meget kendte og traditionsrige udflugts- og selskabssteder med en fantastisk beliggenhed i Frijsenborg-skovene. "Men beliggenheden er også en udfordring, når det handler om at drive restaurant med faste åbningstider, så jeg satser på at skabe et unikt sted for selskaber og mad ud af huset. Pøt Mølle har plads til 300 gæster, sit eget køkken og får sit eget personale, så en kop kaffe med brød, kan vi nok altid tilbyde.

Man skal ikke lade gæster komme til en lukket dør," slutter 'krofatter', der fra barnsben er opflasket med betydningen af godt gæstgiveri.

Og Ole Jørgensen fra BENT BRANDT kigger nok også lige forbi. Det kunne jo være, at der var en ovn, som med fordel kunne udskiftes…