Ud af huset – ind på arbejdsmarkedet
Politifolk, bilhandlere, revisorer og andet kontorpersonale – i alt 25 virksomheder og institutioner gør det én eller flere gange om ugen. Får frokostbuffet fra Kamoon. Det er også populært til receptioner og events, og mange Holstebro-borgere lægger vejen forbi køkkenet i Heimdalsparken efter takeaway.
Heimdalsparken ligger ellers i et område med et dårligt ry, men der gøres i disse år meget for at ændre på forholdene. Kamoon er et af midlerne, og det begyndte i boligforeningens festlokale som et af flere tilbud fra Produktionsskolen Nordvestjylland til områdets 16-25 årige.
"Som produktionsskoleelev får du i op til et år mulighed for at prøve forskellige fag," fortæller Helle Dam, der med erfaring som både kantineleder og produktionsskolelærer, har været med siden starten af Kamoon i 2015. "Netop arbejdet i et køkken giver masser af muligheder for, at den enkelte kan opleve personlig succes. Samtidig gør de daglige krav og betingelser, vi stiller, eleverne uddannelsesparate eller klar til et praktikjob i eksterne virksomheder."
Og det er ellers dårlige odds, mange af eleverne stiller med.
Fra udfordring til succes
For nogle handler det om indstillingen til at møde til tiden – eller møde i det hele taget. Det handler om forståelse for hygiejne, og for mange kvinder handler det om accept på hjemmefronten, når børnepasning pludselig bliver mandens opgave. Dertil kommer udfordringerne med sproget.
"Flere af de arabiske kvinder har kun et meget begrænset kendskab til dansk, men vi forlanger, at alle taler dansk med hinanden," forklarer Helle, der får hjælp til sprogundervisningen af både frivillige og en tilknyttet mentor. "Men det kan være svært, når basale ting som mål og vægt er nyt for dem. Så gør vi det synligt ved at vise, hvad 100 gram mel fylder, hvor meget 1 liter væske er osv. Vi hjælper med at måle op i små skåle i starten, så ’opskriften’ bliver gjort visuel."
Den enkelte elev laver de samme ting i en uge ad gangen, og Helle kan se, hvor meget de blomstrer i takt med, at det lykkes for dem. "Mange arabiske kvinder har jo nogle helt fantastiske madkundskaber med fra deres hjemlande, ligesom vi oplever, at bl.a. unge mænd fra Congo og Nepal arbejder så sirligt, at de laver de flotteste og mest utrolige salater," siger en synligt stolt køkkenleder.
Alternativ frokost
Netop arabiske retter og sirlige salater er noget af det, der har gjort mezze fra Kamoon populært i Vestjylland. Mezze er det mellemøstlige modspil til tapas. Små retter med hummus, falafel, shishkebab, burak, fatayer, fattoush, kafta, salater, dips og lækre brød – eller hvad Helle og hendes hold lige finder på inklusiv danske livretter – fordi det også er en del af integrationen.
Retterne laves som take-away og buffetanretninger. Eller som den populære frokostordning leveret til døren og brugt service afhentet fra morgenstunden dagen efter.
"Vi leverer helst kun én gang om ugen til den enkelte virksomhed, der ikke kender menuen på forhånd. Så er mængderne til at overkomme, vi kan improvisere, hvis det er nødvendigt, og vores mad bliver et anderledes alternativ til madpakken eller som supplement til andre kantineleverandører," pointerer Helle.
Køkken med overblik
Kamoon er ikke kun en velkørende forretning under Produktionsskolen Nordvestjylland, men også et velfunge-rende køkken med nu fire fastansatte. Efter en beskeden start i boligforeningens selskabslokale, er køkkenfaciliteterne rykket til større lokaler i nabobygningen. Her har konsulent Ole Jørgensen fra BENT BRANDT sørget for masser af bordplads, så eleverne kan stå enkeltvis med deres opgaver.
Det giver et godt overblik, når Helle, med et øje på hver finger, styrer dagens leverancer – assisteret af bl.a. Bassima, der efter endt praktik nu er fastansat som køkkenassistent og rollemodel for de andre elever og garant for de autentiske, arabiske retter.
Det er også autentiske retter, der er på menukortet i Kamoons seneste tiltag – en hyggelig indrettet café i forlængelse af køkkenet. Her serveres frokost og kaffe, og stedet er ikke mindst tænkt som et tilbud til områdets arabiske mænd.
"Vi oplevede en vis skepsis og modvilje fra mange af vores elevers mandlige familiemedlemmer, men det ændrede sig faktisk ret hurtigt til stolthed, da vi inviterede dem indenfor, så de kunne se, hvad kvinderne udrettede. Det håber vi kan styrkes endnu mere nu, hvor de også kan spise med og mødes med andre," slutter ildsjælen, der ønsker, at næste projekt måske kan handle om at dyrke egne grøntsager i området, som er under forvandling fra ghetto til grøn.
Navnet: 'Kamoon' er det arabiske ord for spidskommen.