Artikel
10.02.2025

Omtanke på højt niveau

En ny bygning på Sydhavnen i Aarhus er nytænkning af bæredygtigt byggeri. Det tiltaler både små og store lejere, der er flyttet ind i et hus med fokus på fællesskab og fælles kantine.

Det er med sine 78 meter og 20 etager Danmarks højeste hus bygget med træ som bærende konstruktion. Den bæredygtige profil er tydelig på den markante, halvrunde bygning. Facaden består af et varieret mønster af kasserede metalplader, som har ligget ude i vejr og vind, og skodderne er lavet af gamle vindmøllevinger. Også indvendig er genbrugstanken tydelig. Belysningsarmaturerne har en fortid i Netto-butikker, akustiklofterne er genbrugt filt, og gulvene er sammensat af overskudstræ i forskellige træsorter og formater – et flot match til de meget kraftige, skulpturelle og indvendigt synlige, bærende trækonstruktioner.

(Foto: Anders Wejse, Velkendt)

Arkitekturen er allerede præmieret, og der er stor international interesse for idéerne bag ’TRÆ’. Martin Ib, der er valgt som forpagter af køkken-, kantine-, møde- og selskabslokalerne på 6. og 7. etage, ser en lighed mellemde ellers forskelligartede lejere.

”Det er både små og helt store virksomheder, der ser potentiale i såvel den bæredygtige profil, fællesskabet og den helt centrale placering – et havneområde, der er under forandring til et knudepunkt for kunst, kultur og et nyt erhvervs- og byliv. Flere virksomheder kommer fra store domiciler, men vælger fordelene i et fællesskab, hvor huset i sig selvskaber et sammenhold. Man mødes i kantinen og deles om mødelokaler, og mange ser frem til sommeren i fællesskab på vores runde terrasse med udsigt, udekøkken, højbede og integreret bar,” fortæller den aarhusianskemadiværksætter.

3 års involvering

Tre års forberedelse er gået forud for indflytningen, og netop fordelene ved at være med tidligt i byggeriets planlægning fremhæves af både Martin Ib og Rikke Brandt, projektleder hos BENT BRANDT. Det er ikke første gang, Martin Ib, Rikke og Projektafdelingen hos BENT BRANDT projekterer køkken sammen, men det er første gang, at indretningen kan planlægges ud fra et råt rum.

”De andre køkkener har været disponeret på forhånd, men her har vi kunnet indrette køkkenet helt efter vores ønsker – og haft fokus på udstyr med lang holdbarhed,” fortæller Martin Ib.

Når pladsen er en udfordring

Køkkenet er ikke stort, konstaterer Rikke. ”Den ene langside er buet og har store vinduespartier, og der er i det hele taget meget lidt vægplads til placering af maskiner, så vi har inddelt køkkenet i arbejdszoner ved hjælp af halvmure. Alle vægflader er beklædt med rengøringsvenlige hvide fliser. 

Emfangene er udstyret med UV-lys, som reducerer lugtgener i rummet og hindrer fedtaflejringer i ventilationskanalerne. Desuden er der monteret et ansulanlæg til brandbekæmpelse over de produkter, hvor der kan opstå fedtrelaterede brande.”

Den begrænsede plads var en udfordring for indretningen af køle- og fryserum. ”Det har været nødvendigt at sammenbygge to rum, så man først går ind i kølerummet og derfra ind i fryserummet. Og kølerummet til grønt deler pladsen med en stor, inddækket bærende træsøjle. Men det fungerer,” lyder det fra Martin Ib. Rikke har også udtænkt en velfungerende, integreret rampeløsning frakøkken til kølerum og løst udfordringerne med de store kompressorer: De befinder sig på etagen under køkkenet, der udelukkende rummer bygningens teknik.

 

En anden udfordring var logistikken, da alt køkkenudstyr skulle afleveres på 6. etage. Det skete med kran og stor præcision.

Fra kantine til selskab

Bygningens bæredygtigheds-profil er selvfølgelig også et fundament for kantinens tilbud til de 500 medarbejdere med grønt, fisk og mindre kød, portionsanretninger og tilmelding på forhånd, så madspild kan minimeres. Der er plads til ca. 140 personer på både 6. og 7. etage, og stemningen i rummene, som Martin Ib kalder moderne, urban og bæredygtig, har lynhurtigt gjort ’TRÆ’ til et eftertragtet sted for selskaber. Der er 60 konfirmationer booket i foråret og alt udsolgt til julefrokost i 2025.

Derfor er der tænkt fleksibilitet ind i indretningen, hvor mobile serveringsdiske til varmt og koldt og mobile barer er dimensionerede til transport i bygningens elevatorer. ’TRÆ’ er i bogstavelig forstand omtanke og nytænkning på højt niveau. Med et kantinekøkkenudtænkt med jordnær fornemmelse for praktik og funktion.