Vestkystens perle
Da Casper Rosendahl var udlært som kok, fortalte en kollega, at Henne Mølle Å Badehotel havde brug for en mand i køkkenet – 16 kilometer fra det sted, han havde levet hele sit liv. Casper havde aldrig hørt om et badehotel i Henne, men han fik jobbet og en måned senere rollen som køkkenchef, da den tidligere chef forlod stedet. Efter endnu en måned tilbød ejerne – fagforeningen Frie Funktionærer – at han kunne forpagte hotel og restaurant.
Dengang i 2009 var Casper 20 år. Annemette Hermansen, Caspers kæreste var 21 år og tjener – og fra den ene sommerdag til den anden medforpagter af et sted, hun heller ikke havde vidst eksisterede. Fra den 1. juli til vinterlukningen 30. november det år registrerede Casper personligt 980 overarbejdstimer.
Omsætningen er ottedoblet med masser af kurser, selskaber, natur- og PH-arrangementer og ikke mindst weekend-, gourmet- og ferieophold. Både et fremragende køkken og den diskrete beliggenhed har givet mange stamgæster – ikke mindst blandt landets kendte personer. For Casper og Annemette har et princip om diskretion, og man kommer i øvrigt ikke lige forbi.
En betonbunker som køkken
Henne Mølle Å Badehotel ligger for enden af en fire kilometer grusvej, med klitterne i ryggen og Mølleåens stille udløb i Vesterhavet som en stærk kontrast til den rustikke, uberørte og fredede natur. Indenfor er der rigtig, hyggelig badehotel-stemning med hvidmalede borde og stole – specielt tegnet til restauranten af PH – og selvfølgelig et utal af lysmagerens unikke lamper, der dog først kom til i 1987, hvor stedet fik indlagt el og vand.
Da Casper kom til i 2009, var det køkkenet, der fik en tiltrængt opgradering. Det skulle vise sig at være en noget større udfordring end forventet.
"Under krigen havde tyskerne besat hotellet og bygget en bunker klods op ad bygningen og ind i klitten. Den blev efter krigen brugt som vinlager, men vi fik den idé, at den kunne bygges sammen med køkkenet," fortæller den energiske forpagter. "Men for det første var de gamle tegninger over hotellet forsvundet, så der var ikke nogen, der anede, hvordan det hele egentlig var konstrueret. Da man begyndte at bryde væggen ned, flækkede hotellet bogstavelig talt. Og så var der lige opgaven med at bore gennem tyskernes beton – det tog 14 dage."
Men i dag taler Casper gerne længe og begejstret om resultatet.
Et køkken uden stress
"Man får aldrig stress i det køkken – alt er, hvor det skal være!" fortæller Casper, og han undlader ikke at give Per Plesner, konsulent hos BENT BRANDT, æren for indretningen. "Jeg gav Per frie hænder til at skabe det optimale, og det har han i den grad gjort. Alt udstyr til varm tilberedning er samlet på række i midten af rummet og med nær-køl, når vi vender os om. Så er der tjenergang på den anden side, opvask før køkkenet og tjenerstation ved restauranten, så vi aldrig går i vejen for hinanden."
En ovn og et komfur fra det gamle køkken blev genbrugt, og med erfaringerne fra nedbrydningen af betonvæggen in mente, fik Per Plesner samlet alle el- og vandinstallationer, så yderligere borearbejde blev undgået. For ikke at belaste elinstallationerne for meget, blev en ny, ekstra RATIONAL ovn installeret i en udgave til gas.
Udvikling – stille og roligt
Selv om Casper er i sit es bag gryderne, har han måttet tage den svære beslutning at udnævne en souschef i køkkenet. "Nu har vi fundet stilen, og så handler det om at udvikle os stille og roligt, og det kræver, at der er tid til også at tænke. Vi reklamerer ikke meget, men jeg har set værdien af god PR – f.eks. da TV2-programmet 'Danmarks dejligste badehoteller' besøgte os i 2014, og da vi i 2010 fik en plads i den norske bog 'Beste 50 spise- og overnattingssteder i Skandinavia'. Så PR vil jeg bruge mere tid på."
Også køkkenet skal udvikle sig. Økologi til bronzemærket, endnu mere lokalt, endnu mere bæredygtigt. "Vi bruger egnens gode økologiske grøntsager, vi køber masser af fisk på auktionen i Hvide Sande, og de dyr, der græsser på arealerne ved hotellet, skal også være dem, vi har på menukortet," lyder missionen fra manden, der netop har gennemført sommelier-uddannelsen sammen med Annemette.
"Vi arbejder meget, men det er sat i system, så der også er tid til vores 4-årige datter," fortæller Casper, der mener, at de begge har et job, som man bliver glad af. De 6-7 uger omkring jul, hvor badehotellet holder vinterlukket, bruges bl.a. til at samle ny inspiration – f.eks. den årlige tur til showroomet hos BENT BRANDT, hvor 'årets belønning' i form af nyindkøb foretages med konsulent Per Plesner som guide.
"Han kender os – og vores stil," lyder det fra det erfarne forpagterpar på 26 og 27 år.